FOTO: SARTR-ova predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo” izvedena u okviru Takmičarskog programa Festivala bh. drame

Osmog dana 17. Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2018, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je upriličen cjelodnevni raznovrstan program.

U 18 sati je u okviru Pratećeg programa upriličeno predstavljanje knjige „Drame“ Antona Pavloviča Čehova, Izdavačke kuće „Vrijeme“. Na predstavljanju su govorili: Muamer Spahić, Vahidin Preljević i Nedžad Fejzić.

U 18.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ je uručena Nagrada „Adem Ćejvan“ glumcu Zijahu A. Sokoloviću za životno djelo. U sklopu tog programa je i predstavljena knjiga Srđana Vukadinovića „Scenski kosmos Zijaha Sokolovića“. O knjizi su govorili: Zijah A. Sokolović, Hasan Džafić, Danijela Regoje i Srđan Vukadinović.

U 20 sati na Velikoj sceni BNP-a je odigrana predstava ,,Jedvanosimsoboakalomistobo“, kao šesta predstava u okviru Takmičarskog programa. Predstava ,,Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, nastala je u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno s Nejrom Babić autor teksta.

Prema riječima reditelja Aleša Kurta: „Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može.

U predstavi igraju Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, kostimografiju Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Isti dan, u 22 sata, u okviru Pratećeg programa 17. Festivala bh. drame je izvedena autorska monodrama Zijaha A. Sokolovića „Međuigre 0-24“.

U ponedjeljak, 14. maja posljednjeg dana Festivala na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u 18.30 će biti upriličena promocija knjige „Glava u torbi“ Borke Pavičević. Nakon toga, u 19.30 sati u Konferencijskoj sali BNP-a će biti upriličeno predstavljanje časopisa za pozorište i vizuelne komunikacije „Agon“. Oba programa će biti realizovana u okviru Pratećeg programa.

Posljednja predstava u okviru Takmičarskog programa će biti izvedena u ponedjeljak, u 20 sati na Velikoj sceni BNP-a, a u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka „Naši dani“, nastala prema tekstu Željka Stjepanovića, a u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri, Žiri novinara i Žiri publike će saopćiti nagrade Festivala na ponoćnoj konferenciji za medije koja će biti upriličena u Sali 16 Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u ponedjeljak, u 24 sata.