Festival BH drame: Sedam predstava u takmičarskom programu

Od 7. do 15. maja u Zenici će se održati 17. festival BH drame. Od 13 predstava koje su pristigle na konkurs, selektor je odabrao sedam, koje će biti izvedene u takmičarskom programu.

Predstave izvode pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Selektor Nedžad Fejzić istakao je tokom press konferencije da je želja kao i do sada bila afirmisati domaće pisce i domaće dramske tekstove.

– I ove godine kao i prošle, Festival će biti u znaku praizvedbi, što je po mom mišljenju izuzetno bitno, tako da ćemo ove godine imati šest praizvedbi. Ako tome još dodamo tekst Danisa Tanovića koji će biti izveden, onda sa sigurnošću možemo kazati da je ovo festival praizvedbi, – kazao je Fejzić, koji je naglasio da je nekim autorima ovo prvo izvođenje, nekima drugo ili treće.

Treću godinu za redom vraćena je institucija festivalske premijere, a ove godine radi se o predstavi Ravna ploča, rediteljice Lajle Kaikčija u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta.

Pored ove predstave na festivalu je Makedonski narodni teatar Skoplje sa predstavom „Ničija Zemlja“ po tekstu Danisa Tanovića, Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina sa predstavom „Zrenjanin“.

Sarajevski ratni tetar SART predstavit će se predstavom „Jedvanosimsoboakalomistobo“. „Knjiga mojih života“ je predstava kojom će se predstaviti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva.

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke izvest će predstavu „Naši Dani“, dok će se njihove kolege iz Mostara predstaviti predstavom „Neće biti smak svijeta“. Pored takmičarskog programa Festival če karakterisati i bogat prateći program.

Moto ovogodišnjeg festivala je Ex ponto: Gdje je moje mjesto.