Bosna i Hercegovina osma na svjetskoj listi izvoznika maline

U prošloj godini, uprkos svim problemima, ostvaren je izvoz od 71 milion KM, a BiH je sada 8. na svjetskoj listi zemalja izvoznica. Zašto država nije prepoznala potencijal i koji su to problemi s kojima se suočavaju?

“Možemo reći da je prošle godine najveći izazov za proizvođače malina bila cijena koja je bila prisutna. Ona je bila na dosta niskom nivou pogotovo ako poredimo sa prošlim godinama gdje je trend bio u uzlaznoj putanji. Jedan od izazova koje je zadesio proizvođače prošle godine jestu i nepovoljni vremenski uslovi, kao što je kasni mraz u aprilu koji je dosta umanjio rod maline”, kazao je Armin Kurbegović iz Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH, za TV Alfu.

Problem bh. proizvođača je nekontrolirano širenje ove proizvodnje i sadnje, zbog čega je treba staviti u sistem. Kurbegović je ukazao i na to da je neophodno da građani u BiH treba da više koriste domaći proizvod.

“Fokus se treba prebaciti s kvantiteta na kvalitet, na povećanje prosječnih prinosa i na smanjenje za sada proizvodnih površina jer je u posljednje vrijeme fokus samo na širenju proizvodnje. Došlo je do smanjenja potražnje ne tržištu, a ne možemo se takmičiti kvantitetom”, ističe Kurbegović.