INZ: Tamo gdje su šume devastirane treba ih obnavljati

„Priroda za vodu“ ovogodišnji je slogan pod kojim se obilježava današnji Svjetski dan voda, a tim povodom u Zenici se održava seminar o temi „Šuma – voda – život“, čiji je organizator Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Opšte-poznata je činjenica da bez šume, nema ni vode, jer gdje nestane šuma, nestaje i voda, koju ništa drugo ne može zamijeniti, – ističe profesor doktor Smajil Durmišević, načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Institua, naglašavajući da zato moramo čuvati i štiti šume, donositi adekvatne zakonske propise, sankcionisati sve one koji ih bespravno uništavaju, a tamo gdje su šume devastirane, nužno ih je obnavljati.

Uz značaj i cilj obilježavanja Svjetskog dana voda, tokom današnjeg seminara u Zenici razgovara se i o uticaju ugroženih ekosistema na količinu i kvalitet vode za ljudsku potrošnju, uticaju prirodnih i drugih nesreća na okoliš i na vodu, o uticaju divljih deponija na vodu i zdravlje stanovništva, a sve sa ciljem da se skrene pažnja na značaj odnosa šuma – zdravlje – voda.

Velike količine kiše, uz druge negativne pojave od nelegalne sječe, do neadekvatnog pošumljavanja, najčešći su problem da velike bujice nose materijal iz šuma u rijeke, čime ih zagađuju, ali i doprinose poplavama, – rekao je između ostalog direktor federalne Uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak. (V.J.)

 

Predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa kompanijom ALBA, organizovali su simboličan projekt sadnje drveća u dvorištu OŠ Meša Selimović u Zenici.

Simbolično je, na dvije lokacije u školskom dvorištu, zasađeno sedam sadnica crnogoričnog drveća. Ovaj partnerski projekat će se nastojati proširiti i na druge lokacije, dvorišta drugih škola, javne površine i slično.