Etička komisija o incidentu na sjednici Vijeća

Incidentom na prošloj sjednici Vijeća Zenica, kada je vijećnik, Mensud Keleštura rokovnikom gađao gradonačelnika za govornicom, bavila se jučer i Etička komisija Gradskog vijeća Zenice.

Analizirali smo sve, do u detalje, te zaključili kako na osnovu važećeg Etičkog kodeksa jednostavno nije moguće pokrenuti bilo kakve sankcije ni prema kome, niti pokrenuti bilo kakve procedure. U ovom i sličnim situacijama, prije svega, potrebno je da neko protiv nekoga podnese prijavu, pa smo odlučili za ponedjeljak sazvati sastanak predsjednika svih klubova stranaka u Gradskom vijeću, gradonačelnika, predsjedavajućeg i Radno predsjedništvo da vidimo šta dalje, – izjavio je za RTV Zenica predsjedavajući Gradskog vijeća, Goran Bulajić.

Drugi zaključak je da moramo odmah početi raditi na izmjeni Etičkog kodeksa, kako bi on postao efikasan aparat ili sredstvo za poduzimanje konkretnih mjera, radnji i postupaka, kako bi se ovakve nemile scene ubuduće izbjegle, jer praktično smo na gotovo svakoj sjednici Vijeća imali potrebu da koristimo ovaj mehanizam, – kazao je Bulajić.

Dodao je kako će od ishoda ovog sastanka ovisiti i kada će prekinuta sjednica Vijeća biti nastavljena, a zbog Svečane sjednice povodom Dana Zenice, Zeničkog proljeća i Čimburijade, izvjesno je da to neće biti prije četvrtka ili petka. (S.G.)