Zenički Eskobar na čelu međunarodne narko mafije

Tokom posljednjih nekoliko dana na području Hrvatske i Slovenije policija je uhapsila ukupno osam osoba koji se povezuju sa pošiljkom 100 kilograma kokaina u kontejneru sa miješanim metalnim otpadom, dopremljenim iz Južne Amerike u Evropu i zaplijenjenim u luci Rijeka.

Među uhapšenima je i riječki diler, dvojni državljanin BiH i Holandije, rodom iz Zenice, Stjepan Prnjat (44), prozvan još i Eskobar, koji se, neslužbeno, sumnjiči kao organizator narkomafije što već cijelu deceniju opskrbljuje kokainom tržište nekoliko evropskih zemalja. Prnjat je pod tom sumnjom uhapšen još 2007. u Njemačkoj, odakle je oslobođen zbog „nedostatka dokaza“, da bi mu potom u Italiji presuđeno za “trgovanje velikim količinama narkotika koji međutim nisu zaplijenjeni”.

Hrvatska policija je godinama pokušavala presresti stotine kilograma droge koja iz Južne Amerike dolazi u Hrvatsku, ali je grupa s Prnjatom na čelu, uvijek uspijevala proći sa nedokazanom krivicom i bez zaplijena.

Za USKOK-a je Prnjat nezaposleni metalski radnik, koji je u tajnoj ulozi šefa međunarodnog lanca švercera droge uspio od 2000. do 2007. zaraditi 14 miliona eura. Njegova mreža trgovala je kokainom i heroinom od Hondurasa i Kolumbije po cijeloj Evropi. Na računima mu je 2007. godine blokirano 7,3 miliona eura, 3,6 miliona kuna i 14.500 dolara.

U ratu kao nezaposleni metalostrugar otišao za Njemačku

Stjepan Prnjat, zvani Eskobar, rodom je iz Zenice, a kao mladić je kao nezaposleni metalostrugar otišao u Frankfurt. Tamo je, zahvaljujući svojoj inteligenciji, snalažljivosti i fizičkoj konstituciji, ubrzo ušao u kriminalne poslove, a u jednom od obračuna bio je i ranjen. Hrvatski mediji su objavili da se u poslove s drogom Prnjat uključio krajem 90-ih godina, a trgovini kokainom posvetio se 2000.

Sto kila kokaina u kontejneru sa miješanom robom

U sklopu akcije kodnog naziva NANA, koju provode PNUSKOK i PU primorsko-goranska u koordinaciji sa USKOK-om i Carinskom upravom Ministarstva finansija Hrvatske, policija je u srijedu na području Hrvatske i Slovenije uhapsila 48-godišnjeg državljanina Španije, 44-godišnjeg dvojnog državljanina BiH i Holandije, te šest Hrvata starosti od 39 do 59 godina, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Pretraženi su njihovi stanovi i privatni automobili, kao i kontejner dopremljen u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada, u kojem je pronađeno 100 paketa kokaina sa ukupnom masom od 100 kilograma.

Ranije je u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

“Utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tokom 2017. godine organizovali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Evropu, koristeći firme sa sjedištem u Republici Hrvatskoj”, saopštio je MUP.

Ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na oko 50 miliona kuna (oko 13 miliona KM).

Kako ovih dana pišu hrvatski mediji, grupa s Prnjatom na čelu, kupovala je drogu u Južnoj Americi za 3000 eura, a trebalo je da je prodaje za 20 do 33 hiljade eura po kilogramu.

Stjepan zvijezda italijanskog dokumentarca o zatvorenicima iz Dozze

U decembru 2014. godine, tada italijanski zatvorenik, Stjepan Prnjat, završio je i na filmskim platnima širom Italije. Na Filmskom festivalu u Rimu, ljubitelji filma mogli su premijerno pogledati dokumentarac “Meno male è lunedì” (Konačno, ponedeljak) koji potpisuje poznati novinar Filippo Vendemmiati, a govori o zatvorenicima iz bolonjskog zatvora Dozza, u kojem je svoj komad odigrao upravo i Prnjat. Otad je film obišao sve italijanske regije. Mesto radnje je bivša zatvorska teretana u čijem su prostoru tri bolonjske fabrike otvorile metalsku radionicu i u kojoj desetak penzionisanih metalaca podučava 13 zatvorenika proizvodnji komponenata visokotehnološkog stroja za pakovanje.

Autor: ZenicaInfo