Razlog za zabrinutost: U Hrvatskoj rekordan broj umrlih od gripe

Ovogodišnja sezona gripe u Hrvatskoj uzela je do sada najveći broj žrtava. Čak 35 smrtnih slučajeva povezuje se s gripom, stručnjaci smatraju da je ta brojka bitno veća, no uzrok smrti se uprkos gripi pripiše nekom drugom uzročniku.

Dosad je najveći broj umrlih bio 27 i to lani te 2010. godine za vrijeme pandemijske, odnosno svinjske gripe.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da je ova sezona po mnogo čemu nespecifična.

Uočavamo jednu intenzivnu godinu, što po broju oboljelih, što po trajanju, ali i neuobičajenoj dominaciji B virusa, koja je trajala sve do unazad dvije sedmice – kaže Draženović za Jutarnji list.

Iako se gripa uglavnom pojavljuje oko Božića i u repovima potraje do Uskrsa, ove godine vrhunac traje već punih deset sedmica.

Jako dugo smo u tom visokom intenzitetu. Bolnice i čekaonice porodične medicine stalno su pune. Ima i brojnih komplikacija, a kako smo naveli, i nikad veći broj smrtnih slučajeva. Ove godine najviše su pogođene starije osobe i to mahom oni koji se nisu cijepili – kaže Draženović.

Inače, samo tokom prošle sedmice u Nacionalni centar za gripu prijavljeno je šest hiljada novih oboljelih. Sada se ukupna brojka popela na 57 hiljada, tako da je za očekivati da će do kraja sezone biti i oko 70 hiljada oboljelih. Ipak, ta brojka nije potpuna, jer je riječ o prijavljenim oboljelima.

Velik broj oboljelih ne bude prijavljen tako da se ta brojka može pomnožiti minimalno s dva. Samim tim može se reći da je ovo jedna od većih epidemija u zadnje vrijeme – kaže Draženović.

Ono što je neobično, a također je karakteristično za ovu sezonu je dominacija virusa tipa B, soja Yamagata. Naime, uobičajeno je da dominira virus tipa A, bilo H3N2 ili H1N1, a B se pojavljuje na početku ili na kraju sezone, ali u bitno manjem postotku.

Sve do unazad dvije sedmice dominirao je tip B, sada je A u porastu. Ali ove godine dominiraju svi virusi, dakle dva soja tipa A i dva soja tipa B – kaže Draženović.

Iako je vakcinisanje uvijek preporučljivo, upravo ova situacija s dominacijom tipa B bila je nezgodna za osobe koje su se vakcinisale. Ovogodišnje cjepivo tako nije sadržavalo dominirajući Yamagata tip. Uprkos tome, stručnjaci smatraju kako su vakcine ipak dale određenu zaštitu, piše Jutarnji list.

Večernji list/ZenicaInfo