Sajjra Poljo: heroj protiv “sistema”

Skoro pune tri godine traje bespoštedna borba jedne porodice sa teškim posljedicama saobraćajne nesreće, u kojoj je nastradala malena Sajjra Poljo, ali i sa cijelim „sistemom“ koji bi za svu djecu Bosne i Hercegovine, oboljele, nastradale, nezbrinute, na bilo koji način uskraćene normalnog, sretnog djetinjstva, moralo imati prije svega veći senzibilitet, jer svi mehanizmi i instrumenti zaštite, pravovremene podrške, pomoći, došli bi tada sami po sebi…

Majka 12-godišnje Sajjre, Selma Poljo, po ko zna koji put se obraća svima u želji i potrebi da je čuju, razumiju, zapamte sve ono kroz šta je ova porodica prošla, od tog kobnog 26. februara 2015., kada se njihov svijet srušio u jednoj sekundi. Sajjra je još vezana za invalidska kolica, stalne, isrpljujuće vježbe, teške operacije, nerazumijevanje svijeta, sažaljive poglede, odvraćene poglede, ali napose, veliko srce svojih prijatelja, ljekara, slikara, muzičara, glumaca, humanitaraca, alfista, bajkera, komšija, novinara, nastavnika, običnog i neobičnog svijeta…, a njeni roditelji samo za jednu želju. Onu najveću.

I opet…

Po ko zna koji put se obraćam sa molbom da podijelite nasu priču, linkove za eventualne uplate: #PayPal #Gofundme #Humanitarni_racun_sa_slike #Citydeal

Zašto je sve ovo ovako, preko interneta?

Zašto svaki dan novi apeli?

Zato što su naša djeca žrtve sistema u kojem žive. Po prvi put se Ja, Majka Selma Čurić Poljo, obraćam u ovom kontekstu i pričam ispred svoga djeteta.

Zašto sam ljuta i isfrustrirana?

Zato što je moje dijete žrtva nečijeg nehata, u svakom smislu te riječi, od saobraćaja do medicinskih ustanova.

Imam pravo da budem ljuta i razočarana, jer mi niko u Zenici nije rekao, niti napisao, da Sajjra ima problem sa vratnom kičmom. Tu informaciju su nam rekli u Austriji kada je radila MRT. U Zenici je poslata kući sa uputstvom kako adaptirati stan za njene potrebe i da je učlanimo u udruženje paraplegičara… to je sve.

Sajjra… ljevak, a njena kompletna lijeva strana, od ramena pa na dolje je slabija, a ja sam objašnjenje: “možda je pala na lijevu stranu”… Možda?!

Sajjra je dijete od 12 godina, a svaki dan nove sijede u kosi… pa je li to normalno?“, piše Selma.

Trenutno je porodica Poljo u Dubrovniku gdje Sajjra prolazi kroz intenzivan program rehabilizacije u specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi. Selma kaže kako je danas medicina kod Sajjre utvrdila prve „pokrete u karlici“. U Selmi je ta fantastična vijest probudila i radost i bijes.

Zašto bijes na tako lijepe vijesti?

Zato što su sve institucije škartirale našu djecu, svi se ograđuju, pristupaju godišnjim kontrolama (većinom ni to) i banjama od 10 dana na 12 mjeseci, niko im ne pruža šansu, sve se radi šablonski. Niko mene kao roditelja nije edukovao kako da radim sa svojim djetetom, koje vježbe da joj uvodim, šta je preventiva nečemu, sve što znam sama sam naučila… a do sad Sajjrino stanje je samo pohvale dobilo. Naša borba traje skoro tri godine. Ogrome su cifre iza nas, preko 130.000,00 KM. Kome se obratiti kad su odavno sva vrata zatvorena? Kome osim običnom čovjeku, koji radi za platu kao i svi mi. Niko od nas nema toliki novac, novac koji usmjeravaš samo u jednu tačku, a to je da bude bolje… da se isprave nečije greške u svrhu života i dječije mladosti.

Sajjra se trenutno nalazi u Dubrovniku na poliklinici Glavić na rehabilitaciji. Planirano je, po preporuci ljekara, 3 mjeseca. Mi kući imamo dosta ortopedskih pomagala, ali nemoguce je imati sve.

Troškovi na klinici i boravak iznose 14.000€.

Sa prethodnim uplatama i sa donacijom u visini 251,00KM #zenickog_moto_cluba_Condor prikupljena sredstva za boravak i terapiju su trenutno 15.813,00 KM… malo vise od pola… iznos koji nedostaje je 12.187,00 KM.

Ovom prilikom molim da podijelite našu priču, da je vidi što veći broj ljudi, jer tako povećavate šansu za eventualne uplate.

Eventualne uplate se mogu izvrsiti na #humanitarni racun sa slike/Asa banka

#Paypal racun: mini.morris1997yahoo.com

#Gofundme racun/link 

#Citydeal/kupovinom vaucera od 5KM – link 

Sajjra zeli i hoce… pomozite joj

Hvala od srca.