Reagovanje Vlade ZDK: Učesnici u Press konferenciji SDP-a ZDK nisu kompetentni da komentarišu stanje u koje su sami doveli budžet

Vlada Zeničko-dobojskog kantona reagovala je na navode SDP-a ZDK na press konferenciji održanoj jučer, na kojoj je Kantonalni odbor ove stranke kritikovao rad Vlade Zeničko-dobojskog kantona i komentsarisao Budžet za 2018.

– Radi objektivnog informisanja javnosti skrećemo pažnju da je jedan od glavnih zadataka Vlade Kantona bio saniranje katastrofalnog stanja zatečenog u budžetu koje je ostavila SDP-ova Vlada iz mandatnog perioda od 2011.-2014. godine, sa premijerom Munibom Husejnagićem (SDP), učesnikom jučerašnje konferencije, koja je ostvarila  deficit u iznosu od 64 miliona KM, – kaže se u reagovanju uz navođenje pojedinačnog deficita, po godinama.

Vlada ZDK u saopštenju navodi da su neplaćene obaveze zatečene na dan 12.03.2015. iznosile preko 55 miliona KM, da je utvrđen je nenamjenski utorošak sredstava u iznosu od 30 miliona KM (vodne naknade, koncesije, escrow sredstva, zaštita okoliša), te da su isplate plata, toplih obroka, naknada za porodilje, socijalna davanja, naknade za borce, bile neredovne i da su kasnile po nekoliko mjeseci.

– Katastrofalno stanje budžeta ova Vlada je naslijedila i već treću godinu ulaže napore da konsoliduje budžet u čemu je i uspjela. Učesnici jučerašnjeg PRESS-a  KO SDP-a nisu kompetentni i stručni da komentarišu stanje u koje su sami doveli budžet ZDK, – saopšteno je iz Vlade ZDK.