Zbog neusvajanja budžeta FBiH upitne isplate za oko 130 hiljada korisnika invalidnina

Od budžeta Federacije BiH za 2018. godinu, koji nije usvojen u Parlamentu FBiH, direktno zavisi oko 130.000 korisnika boračko – invalidske zaštite, tačnije, isplata njihovih invalidnina, naknada, upozorava Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Radi se o ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i ljudima koji primaju penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca.

– Sve te porodice su direktno vezane za usvajanje budžeta. I izuzetno teška situacija bi bila da Parlament FBiH ne donese budžet u narednim danima. Mi smo imali sastanak sa predstavicima Koordinacije boračkih udruženja i podnijeli smo zahtjev prema Parlamentu da usvoje budžet, jer moraju biti svjesni činjenice da svoje naknade i penzije neće dobiti oko 130.000 pripadnika boračkih kategorija ako to ne učine – upozorio je Bukvarević.

Podsjeća da je Vlada FBiH učinila svoj dio posla na vrijeme, uputila prijedlog budžeta za 2018. godinu.

– Što se tiče privremenog finansiranja, mi bismo mogli isplatiti naknade za januar, februar i mart, ali poslije toga ne. U ovom slučaju imamo situaciju da nije donesena ni odluka o privremenom finansiranju, tako da je to dodatni problem. Očekujem da će Parlament ispuniti svoje zakonom predviđene obaveze i da će donijeti budžet jer je prošao i javnu raspravu. Kada je u pitanju segment boračko-invalidske zaštite mi imamo sporazum sa borcima da se dostignuti obim sredstava neće umanjivati. To je ovim budžetom predviđeno, 315,5 miliona KM ostaje i za 2018.godinu. Smatram da je nedopustivo, kada se radi o boračko – invalidskoj zaštiti, da se dovede u pitanje isplata invalidnina i naknada za boračke kategorije – poručio je Bukvarević.

Razgovarali smo i sa Hilmijom Suljićem, predsjednikom Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH.

-Što se tiče samog budžeta i neusvajanja na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja praktično nije ni održana, to je jedan novi udar, igrokaz određenih stranaka, koje misle da je dovoljno to što oni imaju odlična primanja, zanemarujući ranjive kategorije društva poput boraca, penzionera, koji su na ivici egzistencije. U svakom slučaju, mislim da će se parlamentarci uozbiljati i usvojiti budžet u narednim danima. Što se tiče primanja koja su trebala da se promijene za vojne penzionere, upitno je šta će biti sa januarskom penzijom i iznosom na koji čekamo više od pet godina – rekao nam je Suljić.

Izvor: Faktor