Akcija FUP-a u Travniku i Zenici: Uhapšen švercer oružja, za saučesnicima se traga

Pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jučer su uhapsili A. A. (31) iz Travnika koji se dovodi u vezu sa krivičnim djelom organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne namjene.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pripadnicima FUP-a pružile su kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog Kantona, saopšteno je iz FUP-a.

Uhapšeni se sumnjiči da je u prethodnom periodu organizovao posredstvom drugih osoba iz Bosne i Hercegovine i Slovenije prebacivanje veće količine oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Republiku Sloveniju.

Osumnjičeni je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krvičnom djelu, predat na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U sklopu ovih aktivnosti, a na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine i uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog Kantona danas su na dvije lokacije na području Zenica, izvršeni pretresi objekata koje koriste osobe za kojima se još traga, s obzirom da se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

– Federalna uprava policije nastavlja saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije, te aktivnosti na identifikaciji lica i dokumentovanju krivičnih djela , – saopšteno je iz ove policijske agencije.