Sindikat Željezare najavio nove radničke proteste u Sarajevu

Radnici Željezare Zenica ponovo će u naredni ponedjeljak protestvovati u Sarajevu, ispred sjedišta Federalne vlade, najavio je danas Avdija Halilović, predsjednik Sindikata ovog preduzeća za koji je pokrenut stečaj.

Manja grupa željezaraca okupila se danas na novom protestu ispred sjedišta Vlade ZDK i nakon razgovora sa premijerom, Miralemom Galijaševićem i ministrom za rad, Nurđehanom Šahinovićem, donesena je odluka o protestu u Sarajevu.

Ne preostaje nam ništa drugo nego novi protest, jer nije ispoštovano obećanje federalnog ministra Nermina Đindića oko nastavka angažovanja radnika Željezare u pružanju usluga ishrane za uposlenike kompanije ArcelorMittal, obrazložio je Halilović.

Ovo obećanje dato je prije na sastanku prije nove godine u sjedištu Vlade ZDK, prilikom posjete zvaničnika Vlade Federacije BiH.

Nažalost, u međuvremenu Mittal je sklopio ugovore sa dvije druge firme oko pružanja usluga ishrane. Halilović podsjeća da je Željezara ostale i bez prihoda od izdavanja u zakup poslovnih prostora, jer je odavno isključena struja.

Radicima Željezare duguju se plaće za cijelu proteklu godinu. Procjena je, da bi, manje od polovine od ukupno oko 340 radnika, moglo biti radno angažovano u varijanti realizacije novih poslova kroz usluge ishrane, građevinske operative i drugih radova. (Š. Babić)