SDA Zenica: Katastrofalne odluke “nove većine” u Gradskom vijeću

„Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ustanovljena je nova većina na čelu sa Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom iz Nezavisnog bloka, a čine je Savez za bolju budućnost, SDP, Snaga centra, Demokratska fronta, BPS, Naša stranka i nezavisni vijećnik iz nacionalnih manjina. Na ovoj sjednici je spomenuta većina donijela niz katastrofalnih odluka kojima se drastično pogoršava život građana i funkcionisanje privrednih subjekata u Zenici. Prvo, odlukom o višestrukom povećanju komunalnih taksi za privredne subjekte u našem gradu privrednici, kako javni, tako i privatni, stavljeni su u isti rang sa kladionicama. Više je nego jasno da će na ovaj način doći do povećanja cijena njihovih usluga, a ova odluka će vrlo vjerovatno završiti na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine“, saopšteno je iz Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica.

Među odlukama donesenim jučer, na koje SDA ukazuje su i izmjene Odluke o komunalnim taksama, kao i Odluke o komunalnim djelatnostima zajedničke potrošnje, kojima će, smatraju u ovoj stranci, posebno biti pogođeni građani sa stanovima manjim od 70 kvadratnih metara, odnosno  stanari takozvanih socijalnih stanova, na koje se stanarina povećava dvostruko.

SDA smatra da je usvajanjem Prostornog plana omogućeno bogaćenje porodice gradonačelnika Zenice, s obzirom da omogućava dobre uslove za izgradnju privredne zone na privatnom zemljištu, ali i da će biti narušeno  demokratsko pravo mještana Nemile da se pitaju o trasi autoputa kroz njihovo naselje.