U Sarajevu promovisane Batonove priče Saida Štete

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisane su večeras Batonove priče, zbirka svjedočanstava o životu i sudbinama bivših boraca, okupljenih u Klubu paraolimpijskih sportova Baton u Zenici. Njihov autor je Said Šteta, koji je pisao iz duše o stvarnim ljudima i događajima, u žanru esejističke proze i zamrle bošnjačke satire.

Promotori, publicista Fatmir Alispahic i dugogodišnji profesor Gazi Husrev-begove medrese, Mustafa Spahić Mujki, preporučili su ovu knjigu svima, smatrajući je prvorazrednim zapisom o prošlosti Bosne i Hercegovine i njenim herojima, nesebičnim, hrabrim ljudima, koji su u godinama poslije rata nepravedno pali u zaborav.

Izvođači prigodnog umjetničkog programa, u kojem su učestvovala djeca Batonovih heroja, svojim su nastupima upotpunili atmosferu i ukupan dojam kod publike.

Urednik Batonovih priča, predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova, Amir Ismić i autor priča, Said Šteta ukazali su na snagu, skromnost, hrabrost i odlučnost Batonaca, kako u ratu, s puškom u ruci, tako i u periodu liječenja ratnih rana i poslijeratnih životnih drama.

Batonove priče u januaru će biti promovisane u Bihaću i Bužimu.

foto: Bilal Isaković