ZDK: Potpisan Sporazum o detaljima novog kolektivnog ugovora u zdravstvu

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog katona, Zaim Begić potpisali su Sporazum o usaglašavanju novog teksta kolektivnog ugovora. Ovaj sporazum se smatra polaznom osnovicom za izradu kolektivnog ugovora u zdravstvu.

– Mi smo zadovoljni jer ćemo ovim sporazumom imati garantovanu platu i poslodavci nam neće moći sniziti platu kako hoće, – kazao je Begić.

Prošlim kolektivnim ugovorom bila je ostavljena mogućnost poslodavcima da oni određuju koeficijente, dok to sada neće biti slučaj, jer su ovim ugovorom definisani najniži koeficijenti za određivanje plate.

– Mi smo zadovoljni jer smo u proteklom periodu riješili kolektivni ugovor za ljekare i stomatologe i drago mi je da smo se dogovorili o glavnim elementima kolektivnog ugovora ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja, – kazao je premijer Galijašević.

Kao i kod doktora i stomatologa, tako će kolektivnim ugovorom koji će biti potpisan doći do povećanja primanja medicinskih i nemedicinskih radnika. (N. Glibo)