Husić povodom Dana rudara: Prvi prioritet nastavak investicija u rudnike

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je danas u Sarajevu povodom obilježavanja Dana rudara da je i ova godina ponudila nekoliko pozitivnih trendova u rudnicima uglja u FBiH.

Uoči Proširene sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Husić je istakao da je njihov ključni zahtjev  Vladi FBiH, Elektroprivredi BiH i upravama rudnika nastavak investicionog procesa koji treba rezultirati sigurnijim i humanijim uslovima rada.

– Prvi i glavni pozitivni trend je ostvareni rezultat u proizvodnji i otkrivci uglja, potom što je pet rudnika počelo uplaćivati poreze i doprinose na plaće, a u sedam rudnika nije bilo nikakvih problema po pitanju   penzionisanja radnika – rekao je Husić.

Dodao je da postoji problem s penzionisanjem 32 radnika u RMU Zenica, koji će morati biti riješen uskoro.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović naveo je da u ovoj godini u rudnike investirano oko 65 miliona KM, te da će rudnici ove godine zabilježiti rekordnu proizvodnju u poslijeratnom periodu od oko 5,5 miliona tona uglja.

– To znači da smo od 2015. do danas povećali proizvodnju za više od 900.000 tona u svim rudnicima u FBiH – precizirao je Ikanović.

Potcrtao je da je Elektroprivreda BiH inicirala prema Vladi FBiH da ogromna dugovanja rudnika prema Fondu PIO, nastala u poslijeratnom periodu, budu sistemski riješena izmjenama i dopunama zakona tako što bi dio duga bio otpisan, a za ostatak napraviti realan reprogram otplate iz tekuće proizvodnje.

(Fena/Alen Avdić)