„Pink Moon“ zeničkog BNP-a na Pozorišnim igrama u Jajcu

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog, u nedjelju, 30. juna će biti  odigrana u Jajcu u okviru Takmičarskog programa 38. pozorišnih/kazališnih igara.

U Takmičarskom programu ovog Festivala je ukupno sedam predstava, te je će se pored zenički predstave, takmičiti i predstave iz Banje Luke, Tuzle, Mostara i Sarajeva.

„Pink Moon” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

Od svoje premijerne izvedbe u januaru ove godine, predstava „Pink Moon“ je ostvarila gostovanja i festivalska učešća u Vinkovcima, Tuzli, Tešnju i Sarajevu, a na 18. festivalu bh. drame je osvojila dvije nagrade i to Nagradu Stručnog žirija za najbolji bosanskohercegovački dramski teskt i Nagradu Žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica