Pripravničku praksu obavilo 47 visokoobrazovanih osoba

U Velikoj sali Grada Zenica upriličen je ispraćaj volontera koji su u protekloj godinu imali priliku da steknu prvo radno iskustvo u Gradskoj upravi, te javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Zenica.  

Tom prilikom, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poručio je mladima.

“Kada smo raspisali Javni konkurs za prijem volontera, ja sam želio da što više vas dobije šansu da obavi pripravničku praksu jer su vam tada puno veće mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa. Nažalost nismo bili u mogućnosti pružiti tu priliku svim visokoobrazovanim prijavljenim kandidatima”.

Gradonačelnik Kasumović je dodao kako se u Gradskoj upravi Zenice očekuje smjena generacija, s obzirom da će veliki broj zaposlenih u narednih nekoliko godina ispuniti zakonske uslove za odlazak u penziju.

“Ne smijete gubiti nadu. Još jednom vas molim nemojte dozvoliti da vama upravljaju stranačke ili neke druge strukture. Morate biti samostalni i izvrsni u onome što radite. Onim malo hrabrijim bih savjetovao da pokušaju pokrenuti i vlastiti biznis, a Gradska uprava će im biti na raspolaganju”, istakao je gradonačelnik.

U proteklih 12 mjeseci u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, pripravničku praksu obavilo je 47 visoko obrazovanih mladih osoba.