Zahvalnica Udruženja nacionalnih manjina gradonačelniku Kasumoviću

Ovim putem kao ovlašteni predstavnici Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica), koje okuplja skoro 2.500 pripadnika romske zajednice sa područja grada Zenice, želimo javno pohvaliti potez gradonačelnika grada Zenice, Fuada Kasumovića, a koji se ogleda u obezbjeđivanju zemljišta i popratnih komunalnih priključaka od strane Gradske uprave za izgradnju zgrada po sistemu socijalno-neprofitnog stanovanja, a koja će se izgraditi u okviru implementacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2”.

U jeku prošlogodišnjih kritika na račun gradonačelnika Kasumovića, rekli smo da ćemo javno pohvaliti svaki njegov potez koji će donijeti dobrobit zeničkim Romima, a ovo to zasigurno jeste, posebno iz razloga jer će u toj zgradi biti smješteni najugroženiji zenički Romi – stanovnici kampa u Banlozima.

Također, pored Gradske uprave, donator sredstava za realizaciju ovoga projekta na području grada Zenice su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine putem nadležnih entitetskih ministarstava, na čelu sa ministricom Semihom Borovac,  pod čijim je rukovodstvom ovo ministarstvo ostvarilo zavidne rezultate na planu inkluzije Roma u cijeloj Bosni i Hercegovini, te resorno kantonalno ministarstvo, kao i UNHCR. Sredstva su osigurana iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope, a vrijednost projekta za Zenicu je oko 11 mliona KM za 131 stambenu jedinicu (uključujući i drugu zgradu koja će se praviti netom poslije završetka već započete).

Kao Rome, posebno nas raduje činjenica da gradonačelnik Kasumović nije podlegao pod uticaj negativnog javnog mnijenja u pogledu smještaja Roma u gradsku sredinu, te je obezbjedio lokaciju koja se nalazi u neposrednoj blizini škole (cca. 50 m udaljenosti od osnovne škole u Radakovu), a što će naročito olakšati školovanje romske djece.

Nadamo se da će gradonačelnik Kasumović nastaviti sa ovakvom politikom prema zeničkim Romima, te da će u dogledno vrijeme biti implementirani novi projekti koji će donijeti dobrobit romskoj populaciji.

Refik Crnović,                                                                              Mehmed Tahirović,

Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina                   Zamjenik Predsjednika,