Eko forum Zenica: ArcelorMittal najveći zagađivač okoliša u BiH

„Uprkos jako toksičnom zraku u Bosni i Hercegovini, samo dio podataka o nivou zagađenja je dostupan javnosti. Organi vlasti ne ispunjavaju međunarodne obaveze, niti implementiraju domaće propise, jer ne objavljuju transparentan registar najvećih zagađivača“, poručuju iz Udruženja Eko forum.

U saradnji sa češkom Arnikom, Eko forum je predstavio danas javnosti top listu deset vodećih zagađivača okoliša u Bosni i Hercegovini.

Iako je Bosna i Hercegovina potpisnik Aarhuske konvencije o okolišnoj demokratiji, a još 2003. godine na nivou Federacije BiH donesen je set okolinskih zakona, koji nas obavezuje na uspostavu transparentnog državnog registra zagađivača, do valjanih i cjelovitih informacija o zagađivačima i nivoima zagađenja nemoguće je doći, pa je nevladin sektor odlučio prikupiti i analizirati dostupne podatke i dati ih na uvid javnosti.

U prvih deset dominiraju ArcelorMittal u Zenici, Termoelektrana Tuzla i Hemijska industrija Lukavac. Prema analizama nevladinog sektora, istina baziranima na nedostajućim i često netačnim, ali zvanično dostupnim podacima, ArcelorMittal Zenica od 2011. godine drži vodeće mjesto ne samo u emisijama prašine, nego i kancerogenih i potencijalno kancerogenih materija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Lukavac dominira na listi najzagađenijih gradova u Evropi česticama sitne prašine iz Koksare GIKIL, a dugogodišnji vodeći zagađivač u regiji je najveći evropski proizvođač čelika, ArcelorMittal.

„Ova tvornica u Zenici na vrhu je liste emisija čestica prašine, jer je ispustila više od 2.000 tona PM10 u 2014. i oko 1.500 tona u 2015. i 2017. godini. Pored glavne skupine od tri hemikalije, ArcelorMittal je i najveći izvor teških metala, kao što su kadmij, olovo i nikal, od svih postrojenja u BiH“, izjavio je Milan Havel iz Arnike.

„Postoji mogućnost da vlasti djeluju u korist zagađivača, koristeći lošu ekonomsku situaciju i nisku stopu zaposlenosti, kao izgovor za skrivanje podataka o emisijama od javnosti“, zaključuje Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Opasno zagađenje zraka je bez odgovornosti. Građani Bosne i Hercegovine uskraćeni su za informacije i efikasnu zakonsku zaštitu, poručeno je na današnjoj prezentaciji liste najvećih zagađivača, koju su zajednički organizovali zenički Eko forum i češka Arnika.(Sanja Stević)