Zaposlenici INZ darivali krv u akciji Crvenog križa

Povodom Svjetskog dana Dobrovoljnih davaoca krvi (14. juni) Crveni križ Grada Zenica i Transfuzijski centar Kantonalne bolnice Zenica organizirali su “Dane otvorenih vrata” u prostorijama Transfuzijskog centra KBZ.

Prvog dana krv su organizovano darivali zaposlenici Elektroprivrede BIH, a  drugog dana zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Desetak zaposlenika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, koji su bili u mogućnosti, darovalo je krv u prostorima Transfuzijskog centra KBZ. Prvog dana obilježavanja, maskota Crvenog križa “Dropsi” je sa ekipom CK posjetio zaposlene u INZ. 

Kako ističu iz Crvenog križa i KB Zenica, INZ je poseban i po tome, jer je jedina zdravstvena institucija u ZDK i šire, čiji zaposlenici tradicionalnu daruju krv u organizovanim akcijama, ali i pojedinačno. Tako su prije nekoliko mjeseci krv organizovano darivali tokom obilježavanja dana Prve pomoći.

Osim što svakodnevno rade na prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja, u INZ-u su i ličnim primjerom su pokazali značaj učešća i podržavanja ovakvih akcija, ali i ukazali na značaj darivanja pod sloganom da je “znatno važnije da krv čeka pacijenta, nego da pacijenti čekaju krv”.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica