U subotu 4. memorijalni planinarski pohod u znak sjećanja na Semira Arnauta

Poštovane planinarke i planinari, pozivamo vas na 4. memorijalni pohod „Semir Arnaut“, u subotu, 08. juna, od Perinog Hana do doma na Čolanu.

Radi se o planskoj godišnjoj aktivnosti u znak sjećanja na prvog šehida-poginulog pripadnika Armije Republike BiH s područja Zenice, koji je sa još tri saborca poginuo u deblokadi Drivuše, tokom najznačajnije vojne operacije kojom je riješeno pitanje stradanja i razaranja Zenice.
Ova planinarska aktivnost je sastavni dio Programa „Dana šehida Grada Zenice“ koju tradicionalno organizuje Medžilis Islamske zajednice Zenica u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Zenica, a koja se ove godine poklapa i sa Danom šehida BiH. Bila je do prošle godine i planska aktivnost Odbora za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz perioda 92-95 Zenice.

Plan i satnica Memorijala

08:50 Okupljanje u Perinom Hanu, kod društvenog doma
09:00 Evidentiranje učesnika i podjela akreditacija
09:05 Čas istorije
09:15 Organizovan polazak kolone ka cilju (planinarski dom na Čolanu)
-Prva kraća pauza u selu Gornja Vraca
-Druga pauza kod lovačke kuće u Zekanovićima
-Treća, duža, pauza na koti Vis (1.045 m n/v.)
14:00 Dolazak na dom na Čolanu
14:30 Dodjela zahvalnica i druženje
15:00 Planinarski ručak
16:00 Polazak kući, prema selima Varda i Briznik, odakle autobusi voze za Zenicu

Vođa pohoda je Sinan Gluhić. Redari su Miris Muharemović i Mevzet Đulan.
Logističari na domu su Mustafa Muharemović i Salmo Bihorac.

Staza Memorijala je srednje zahtjevna, uredno markirana i bezbjedna, zbog krajolika vrlo ugodna za hodanje. Ima izvore pitke vode i čvrste objekte za zaštitu od nevremena. Visinska razlika starta i najviše kote je oko 700 metara. Svi učesnici su obavezni pridržavati se uputa organizatora, učestvuju na vlastitu odgovornost. Dužni su sebi osigurati hranu, osvježenje, prikladnu odjeću i obuću za jednodnevni boravak u planini, na otvorenom, te o svom trošku doći do Perinog Hana i vratiti se kužama iz Varde i Briznika, odakle svakodnevno saobraća autobus za Zenicu.
Organizator će obezbjediti akreditacije i zahvalnice, ručak (grah s mesom), kahvu i čaj na Domu. Na polasku će biti podijeljeni sendviči, bureci i sokovi.