Grad Zenica i Agencija ZEDA na godišnjem sastanku u okviru projekta proGireg

Predstavnici Grada Zenice i Agencije ZEDA prisustvovali su godišnjem sastanku Odbora gradova i radionicama za predstavnike gradova u okviru proGIreg projekta koji se održao u Cluju, Rumunija, od 15. do 17. maja 2019. godine.

Radionice su imale za cilj stimulisanje i planiranje razmjene znanja između gradova kako bi se ojačala replikacija i provodivost samih rezultata projekta. Sastavni dio ovogodišnjeg sastanka bila je i terenska posjeta lokacijama koje su bile ili su planirane da budu predmet postindustrijske urbane regeneracije kao sto su željeznički park, bivša industrijska zona i bivši rudnik soli – Salina Tudra. Pored toga, predmet sastanka Odbora gradova je bilo ažuriranje informacija o napretku samog projekta, rješavanje postojećih problema i najava sljedećih koraka u okviru projektnih aktivnosti.

Cilj projekta je produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu regeneraciju odnosno definisanje kriterija za održivi urbani razvoj uz implementaciju zelenih i pametnih tehnologija, putem popisa aktivnosti za provedbu na terenu koje su u skladu sa Strategijom razvoja Grada, te s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi – Natural Based Solutions.

Ostali partneri koji sudjeluju na Projektu su vodeći gradovi:  Zagreb, Dortmund i Torino kao i prateći gradovi: Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), te još 21 institucija koja se bavi tematikom vezanom za cilj Projekta.