UG “Naša djeca”: Turistička šetnja Zenicom rutom zvučne mape

Zahvaljujući neumornom radu članova Udruženja „Naša djeca“ Zenica je od jučer i zvanično prvi bosanskohercegovački grad sa zvučnom mapom.

No, na ovome vrijedni članovi spomenutog udruženja nisu stali, zbog čega su danas svoje aktivnosti premjestili i na ulice grada. Kao finalna aktivnost projekta „If stories could walk, if cities could talk“ upriličena je turistička šetnja kroz neke od najživopisnijih dijelova našeg grada, kao što su plato ispred Crkve Svetog Ilije, Muzej grada Zenice i dr.

Današnja šetnja, predvođena certificiranim vodičem Afanom Abazovićem, kreće se po tačkama koje smo jučer imali priliku predstaviti na zvučnoj mapi. Za ovu priliku koristimo i bluetooth zvučnik, te će se na svih osam tačaka moći čuti audio mapa, odnosno zapis koji smo kreirali. U cilju nam je okupiti što više mladih osoba, te na taj način približiti ovaj projekat kako samim Zeničanima, tako i našim potencijalnim turistima“, pojašnjava nam Aldin Vrškić, koordinator projekta.

Aldin Vrškić, koordinator projekta

Pored spomenutog, upriličeno je i snimanje hyperlapse videa njihove šetnje, putem kojeg je predstavljen i put gdje se nalaze zvučne tačke.

Afan Abazović sa učesnicima šetnje

Projekat If stories could walk, If cities could talk fokusira se na zajedničko i pojedinačno naslijeđe gradova u regiji na temelju usmene historije i kulture lokalnih zajednica. (Lamija Pojskić)