Klizišta najveća prijetnja stanovnika Lašve

Obilne padavine zabilježene su na području cijele Bosne i Hercegovine, te ta sudbina nije zaobišla ni područje Grada Zenice. Zbog više pokrenutih klizišta na području Mjesne zajednice Lašva, ekipa RTV Zenica bila je na licu mjesta i zabilježila tamošnju situaciju.

Na području Dolipolja rijeka Bosna je došla do svoje kritične tačke. Kiša na ovom području neprestano pada, stoga će, ako se tako nastavi, mještani ovog područja biti ugroženi. Kobne 2014. godine cijelo ovo područje bilo je poplavljeno, tako da strepimo od ponavljanja istog, tvrdi predsjednik MZ Lašva, Azrudin Dželalić.

Azrudin Dželalić, predsjednik MZ Lašva

No, nije samo Dolipolje ugroženo. Zaseok Sajtović, mjesto Dusine i Karačevine su također krizna mjesta zbog istog tog slučaja. I tamo muku mještanima pričinjavaju klizišta.

Da kažem da je dobro, nije. No, na svu sreću, sad za sad nema ugroženog stanovništva, kuća niti drugih objekata. Nažalost, stanovnicima je strah usađen, posebno zbog spomenutih klizišta, dodaje Dželalić.

Protiv prirode se ne može, ali nemarnost i ljudska nepažnja se mogu izbjeći. Zbog toga predsjednik mjesne zajednice apeluje na stanovnike da barem budu obzirniji i ne bacaju otpatke u potoke, te na taj način uzrokoju začepljenje istih. (Lamija Pojskić)