U narednim danima timovi Specijalne policijske jedinice na području Grada izvode pokazne vježbe

U okviru obilježavanja 15. maja, Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u narednim danima, na nekoliko lokacija na području Grada Zenica, izvoditi pokazne vježbe.

Tokom vježbi bit će simulirane situacije sprečavanja nereda, presretanja vozila sa naoružanim licima koja su u bjekstvu i koja su se udaljila sa mjesta izvršenja teških krivičnih djela, spašavanja lica i potraga za licima, te lišenja slobode izvršilaca krivičnih djela, koje će izvesti posebno obučeni ronilački timovi, alpinistički timovi, timovi za pretragu i upad, koristeći  posebnu specijalističku opremu. Prilikom izvođenja pojednih vježbi bit će korišteni i službeni psi.

Na ovaj način želimo da prezentiramo usvojene policijske vještine, te demonstriramo specifične rizične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici Specijalne policijske jedinice, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu a izvršioce krivičnih djela i učesnike u neredima lišavaju slobode.

Pripadnici ove jedinice učestvuju u operativnim akcijama koje se sprovode sa ciljem dokumentovanja najtežih krivičnih djela i hvatanja i lišenja slobode izvršilaca najtežih krivičnih djela. Takođe učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima, te se angažuju na obezbjeđenju javnih skupova i drugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojim se okuplja veliki broj građana.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje