Prirodna kozmetika u borbi protiv kožnih oboljenja

Sve češća upotreba prirodne kozmetike je u porastu posljednjih nekoliko godina. Dovoljno je otići na neki kozmetički forum, blog, ili pak drogeriju, i obasut će vas nazivi kao što su prirodno, bio i organsko.

Zanimalo nas je kako teče proces pripreme jedne priorodne kreme, i za koje svrhe može da se koristi. Tim povodom kontaktirali smo našu sugrađanku Aidu Cikotić, sa trenutnom adresom u Sarajevu, koja nam je ispričala odakle ideja da se počne baviti kućnom proizvodnjom prirodnih krema.

Aida, za početak nam recite, šta je to što Vas je ponukalo da krenete u istraživanje prirodnih krema?

Aida Cikotić: Atopijski dermatitis je povod i glavni krivac nastanka biljne kreme. Prvi put sam se susrela sa atopijom kod sina kojem je sa šest mjeseci  propisana krema sa kortikosteroidima i antibiotik. Taj period novorođenčadi je najrizičniji, jer je koža u tom periodu najmanje otporna od svih drugih organa. Dobro znamo da sve što stavimo na kožu, u organizam ulazi u roku od 60 sekundi. Ti antibiotici i kreme pedijatara su pomogli, ali samo trenutno. Upalni proces se vraćao, a pri tome se javila i alergija na kravlje mlijeko.

Na koji način ste se edukovali i istraživali o biljkama koje se koriste u pravljenju krema?

Aida Cikotić: Kada su se javili svi ovi problemi kod moga sina počela sam da istražujem i učim više o samim biljkama i uljima koja se koriste za pripravu prirodne kozmetike. Tada sam istraživala i pronašla online kurs za porodičnog herbalistu na Herbal Academy London. Kako sam učila o biljkama i uljima na akademiji, tako sam ih i primjenjivala na ukućanima i vidjeli su se rezuzltati.

Koliko pomaže biljna krema kod problematične kože, postoje li neka naučna saznanja?

Aida Cikotić: Nauka je dokazala, a praksa već odavno potvrdila da čovjek samo u prirodi može pronaći potpuno neškodljive i trajno ljekovite materije.

Koji su sastojci koje korsitite u svojim kremama najčešće zastupljeni?

Aida Cikotić: Biljna krema u svom sastavu ima: čisto domaće maslinovo ulje sa Hvara, shea puter, macerat cvjetova nevena, kantariona i lavande koje je uzgajano u bašti i kokosovo ulje, kao i pčelinji vosak. Osnovni cilj biljne kreme je očuvanje zdravlja kože i liječenje upaljene osjetljive kože. Biljna krema je pomogla mnogima u smanjenju upaljene kože sa psorijazom, problemima sa aknama, za ogrebotine, rozaceu, modrice i slično.

Naša sagovornica odlučila je darovati i Vas dragi čitatelji sa jednom od njenih biljnih krema. Za više informacija o samim kremama posjetite instagram profil @aida_cikotic_.

Nagradna igra uskoro će biti objavljena na Facebook stranici Zenicainfo.ba. (Mehida Spahić)