Ombudsmeni BiH: Vlasti svih nivoa moraju garantovati medijske slobode

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof.dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur čestitaju 3. maj/svibanj – Međunarodni dan slobode medija novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni ističu da je Međunarodni dan slobode medija prilika kada svi treba da se podsjetimo na važnost slobode izražavanja i značajne uloge koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Ombudsmeni podsjećaju da su vlasti svih nivoa dužne da preduzmu sve mjere kojima se garantuju medijske slobode, ali i bezbjednost novinara, te istovremeno izražavaju zabrinutost i osuđuju svaki incident koji ugrožava bezbjednost i dignitet novinara i slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, ombudsmeni primjećuju da postoji potreba za uspostavljanjem efikasnijih mjera za sprečavanje ovakvih neželjenih pojava koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima kojima se garantuju bezbjednost novinara i medijske slobode.

Ombudsmeni podsjećaju i na važnost odgovornosti novinara prema građanima i poštivanja novinarske etike koja nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva. U svom dosadašnjem radu ombudsmeni su, takođe, uočili da se u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH novinari i mediji suočavaju s mnogim problemima, te ističu da u skladu sa proklamovanim principima, vlasti svih nivoa imaju obavezu prema javnosti da informacije učini lako dostupnima.

Ombudsmeni smatraju da je potrebno cijeniti dostignuti nivo nezavisnosti medija, kao i intenzitet kršenja prava i medijskih sloboda, a u tome i odgovornost za svaki konkretan slučaj, te u skladu sa svojim mandatom, i ovom prilikom, potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije.