Vlada ZDK: Podržavamo projekat “Plava voda” ali je neophodno otkloniti sve prepreke

Povodom navoda o razlozima zastoja u realizaciji projekta Regionalni vodovod Plava voda, koje su na press konferenciji, održanoj 26.03.2019. godine u sjedištu Gradske uprave Zenica, iznijeli predstavnici JP Regionalni vodovod “Plava voda” Travnik, JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica i Grada Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona radi tačnog informisanja javnosti izdaje saopćenje za javnost.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava projekt Regionalnog vodovoda “Plava voda”, a to potvrđuju i donesene odluke od strane Vlade i Skupštine ZDK. Međutim, u daljoj realizaciji i implementaciji projekta treba uzeti u obzir nove okolnosti koje su se desile nakon donošenja navedenih odluka, a to su:

1.Općina Vitez odustala je od učešću u projektu “Plava voda”, što znači da troškove koji pripadaju općini Vitez treba prenijeti na ostale općine učesnice u projektu. Po automatizmu, to znači i veće zaduženje Grada Zenice, a time i participiranje Zeničko-dobojskog kantona. Kako odluke koje su već donesene na nivou ZDK moraju biti precizne, kompletan iznos zaduženja mora ponovo proći proceduru na Vladi i Skupštini ZDK.

2.Grad Zenica je u poodmakloj fazi projekta zatražio izmjenu projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na korištenje cijevnog materijala glavnog transportnog cjevovoda. To u mnogome poskupljuje projekat, što potvrđuje dobijeno mišljenje Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva, tako da se izmjena cijevnog materijala ne može posmatrati samo kao tehničko pitanje.

3.Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji je jedan od potpisnika ugovora o garanciji, nije spreman za svoj dio finansijskog učešća u projektu izdati validne garancije, a što dovodi Zeničko-dobojski kanton u pravnu i finansijsku nesigurnost.

Projekt “Plava voda” ima punu podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ali je neophodno otkloniti navedene prepreke kako bi se nastavila realizacija ovog projekta, saopćeno je iz Press službe ZDK.