FOTO: Osmomartovska šetnja uz poruku “Snažne u zajedništvu, za budućnost”

Centar ženskih prava iz Zenice i Udruženje Mreža policijskih službenica Zeničko-dobojskog kantona, Međunarodni dan žena obilježavaju danas s porukom “Snažne u zajedništvu, za budućnost”.

Počelo je Osamomartovskom šetnjom u sjećanje na žrtvu žena, koje su se borile za dostojanstvo i ženska ljudska prava.

Slogan “Kruh i Ruže” pod kojim se demonstriralo 1908. i danas je aktuelan. 8. mart je postao praznik koji zaboravlja da je to postao zahvaljujući hrabrom otporu nehumanim uslovima rada i niskim platama, i naposlijetku, pravima glasa i vidljivosti u javnoj sferi.

Zeničke aktivistice obilježile su ga dan prije, kako bi podsjetile na tekovine dvije stotine godina duge borbe za prava žena na dostojanstven rad i život.

„Moramo se sjetiti Klare Cetkin i Roze Luksemburg, moramo se sjetiti američkih radnica koje su poginule za radnička prava, moramo se sjetiti poruke „Kruh i ruže“, koja govovori o pravu na rad, dostojanstvo i radno vrijeme, koje one tada nisu imale. Mi to sve danas imamo i mislimo da nam je Bogom dano. E pa nije, neke su feministkinje za to izginule“, kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava u Zenici.

„Na ulici smo da bismo pokazale da žene nisu ućutkane sivilom svakodnevnice. Žene ućutkuju nasiljem. Povremeno nam poklanjaju cvijeće. Hoćemo prava! Kruh i ruže! Jednakost i pravdu! Nenasilje i slobodu! Slobodu od svega što točak istorije okreće unazad“, poručeno je danas iz Zenice.

U Multiplexu Ekran priređena je zatim besplatna projekcija igranog filma Sufražetkinje, koji govori o borbi britanskih aktivistica za pravo glasa, a uslijediće panel diskusija o Osmom martu. (S.Stević)