Otisak prsta krije dijagnozu bolesti

Utvrđena je veza između otisaka prstiju i otisaka dlanova s povišenim rizikom za dijabetes, depresiju, impotenciju.

Otisci prstiju, koji se odavno koriste u kriminalistici za otkrivanje počinitelja zločina, mogli bi pomoći u otkrivanju osoba koje imaju rizik za razvoj nekih bolesti čak i prije nego što se pojave simptomi.

Novo je istraživanje pokazalo da žene sa specifičnim tipom otiska prstiju, odnosno s manje prstenova i više lukova, imaju povišen rizik za razvoj ginekoloških tumora.

Već su prije naučnici utvrdili da postoji povezanost između otisaka prstiju (i jednako jedinstvenih otisaka dlanova) i povišenog rizika za neke bolesti kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest, leukemija, depresija, impotencija, pa čak i bolesti desni.

Prema dermatoglifici, naučnoj disciplini koja se bavi proučavanjem veza između otisaka prstiju i bolesti, ako je rast udova, organa ili bilo kojeg tkiva na neki način poremećen u ranoj fetalnoj fazi, dolazi do nastanka promjena u konfiguraciji otisaka prstiju i dlanova, koji se formiraju između 11. i 24. sedmice trudnoće.

Te promjene stoga predstavljaju trajne i vidljive znakove abnormalnog razvoja u nervnom i drugim sistemima. Osnovne šare koje se pojavljuju na našim otiscima prstiju, spiralne šare, prstenovi i lukovi, mogu ukazivati na povišen rizik za sljedeće bolesti:

Srčane bolesti

Muškarci koji boluju od srčanih bolesti češće imaju veći broj brazda u specifičnim zonama vrhova prstiju i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ningxia Medical u Kini.

Dva tipa dijabetesa

Na Sveučilištu u Ohiju otkriveno je da postoje znatno veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima lijeve i desne ruke kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Multipla skleroza

Istraživanje turskih naučnika pokazalo je da osobe oboljele od MS-a imaju više brazda od onih koji ne boluju od te bolesti te više prstenova na otiscima prstiju lijeve ruke.

Astma

Nekoliko je istraživanja otkrilo razlike u otiscima prstiju oboljelih od astme i onih koji nemaju tu bolest. Pokazalo se da astmatičari imaju znatno manje lukova i puno više prstenova.

Muška neplodnost

Usporedbom otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca s plodnima britanski su naučnici otkrili da neplodni muškarci imaju znatno manje prstenova od kontrolne skupine.

Broj brazda i prstenova u otisku upućuje i na tumore.

Izvor: Dnevni avaz