Za najkritičnije lokacije organizovano alternativno snadbijevanje vodom

Obilne kišne padavine i pokretanje klizišta uzrokovalo je oštećenje jednog broja mjesnih vodovoda, zbog čega se sumnja u ispravnost vode za piće.

Na terenu se nalaze ekipe higijensko-epidemiološke službe, dok u štabu Civilne zaštite grada Zenica napominju da je tokom dana za najkritičnije lokacije organizovano alternativno snabdijevanje vodom.

Načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu, pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, dr. Smail Durmišević, ističe da su vremenske nepogode stvorile rizičnu situaciju, tim prije kada se zna u kakvom su stanju lokalni vodovodi.

“Najbitnije je preventivno djelovati”, kaže doktor Durmišević, drugim riječima ukoliko postoji i najmanja sumnja da voda za nije piće, o tome treba obavijestiti nadležne službe, a vodu ne konzumirati.

Ukoliko je voda zamućena ili ima miris, kaže, mora se obavezno prokuhati u trajanju od 15 minuta. Normalizacija stanja, kaže, može se očekivati u narednih nekoliko dana, a preporuka je da se prije puštanja u upotrebu mjesnih vodovoda izvrši analiza vode.

Inače, Štab Civilne zaštite grada Zenica donio je odluku da se za najkritičnije lokacije obezbijedi alternativno snabdijevanje vodom. (R. Šabanović)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime