Stiže nam nezaboravna zenička zimska avantura “Zenica ADVENTure”

Zima je godišnje doba kada ljudi, većinom, vrijeme provode u svojim toplim domovima, ispred malih ekrana.

Zbog toga je imperativ svakoj medijskoj kući, prvenstveno televiziji, napraviti interesantan i gledljiv sadržaj, koji će zadržati pažnju gledaocima. Ukoliko se, pak, osmisli sadržaj koji će naše sugrađane “izvući” iz toplote njihovih stanova i kuća, to znači da je program koji je osmišljen – uspješan!

RTV ZENICA je 2017. godine, zaključkom Gradonačelnika, bila tehnički realizator i produkcijska kuća zadužena za sve programe i manifestacije u okviru novogodišnjih praznika. Ove godine, prvi put, na prijedlog i inicijativu produkcijskog tima RTV ZENICA, u našem gradu bi trebalo da se održi manifestacija “ZENICA ADVENTure”, koja bi trebala da postane i tradicionalna. “ZENICA ADVENTure”, kako i sam naziv kaže, je zenička pustolovina, odnosno događaj, koji ćemo u budućnosti vezati za zimski period i dešavanja oko novogodišnjih praznika.

Možemo otići i dalje, pa reći da je vrijeme za Advent u Zenici (advent – ura). Manifestacija treba da počne prvog dana mjeseca decembra i traje do 10. januara, čime bi, praktično, obuhvatala Katolički Božić, Novu godinu i Pravoslavni Božić. Kad su u pitanju programski sadržaji, predviđeno je da već od 01. decembra, pa sve do kraja manifestacije, cijeli Trg Alije Izetbegovića, odnosno prostor od Kamenog mosta do Robne kuće Bosna bude popunjen raznim sadržajima (od takozvanih adventskih kućica, do simuliranog Diznilenda), što za djecu, što za odrasle. Od stalnih sadržaja, tu bi sve vrijeme bile adventske kućice, sa raznolikom ponudom hrane, pića, novogodišnjih paketića, fotografisanja sa Djeda Mrazom, do klizališta i radio i tv-studija na otvorenom, uz aktivno učešće prolaznika naših sugrađana, kao i naše dijaspore, koja je u ovom periodu i najviše prisutna u Zenici.

Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za 10. decembar, kada bismo koncertnim i drugim aktivnostima obilježili početak “ZENICA ADVENTure”, a nizom koncerata, predstava i drugih programskih sadržaja, zabavili bismo naše sugrađane i posjetioce iz drugih gradova, sve do Božića, za kada je predviđen Božićni koncert na Trgu Alije Izetbegovića. Osim ovog koncerta, u okviru ove manifestacije predviđen je i direktan tv prijenos Ponoćke iz zeničke Crkve Svetog Ilije, čime bismo pokazali multietničnost našeg Grada. Tokom “ZENICA ADVENTure”, u saradnji sa Međureligijskim vijećem Grada Zenica, kao i Katoličkom crkvom, RTV ZENICA će realizovati niz aktivnosti za naše najmlađe, uključujući i djecu iz Dom-porodice, kao i polaznike ustanove Djeca sa posebnim potrebama.

Tri dana uoči Nove godine, tačnije 29. i 30. decembra, na Trgu bi bilo jako veselo i razigrano, sa kvalitetnim koncertnim i drugim aktivnostim, dok je novogodišnja noć predviđena za spektakularni Centralni doček Nove godine na Trgu Alije Izetbegovića, uz učešće velikih regionalnih muzičkih zvijezda, direktan televizijski prijenos i veliki vatromet. Dio ove manifestacije bio bi i koncert povodom Božića, u saradnji sa Pravoslavnom crkvom, a bio bi i direktan prijenos pravoslavne liturgije. Kompletna manifestacija bila bi maksimalno zastupljena na svim platformama RTV ZENICA (radio, tv i web), čime bismo, na najbolji način, predstaviti Grad Zenicu onima koji ne budu imali sreću da prisustvuju barem nekim od ovih sadržaja.