Počelo obilježavanje 26. godišnjice Trećeg korpusa ARBiH

Današnjim polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen- obilježju prvom šehidu Općine Maglaj, Rifatu Abidoviću, u starom dijelu Maglaja, počelo je obilježavanje 26. godišnjice od formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH, čiji je organizator Savez ratnih vojnih invalida ZDK, a pokrovitelj kantonalna Vlada.

Rifat je poginuo 08. maja 1992.godine u razmjeni vatre sa organizatorima maglajskog SDS-a, nakon što je njihovo vozilo na redovnom punktu zaustavljeno radi kontrole, u kojem je kasnije pronađena obimna dokumentacija JNA i SDS-a o detaljnom planu napada na Maglaj u sklopu agresije na BiH. Delegacija policije, Općine Maglaj, boračkih organizacija ZDK i nekadašnjeg Trećeg korpusa, potom je položila cvijeće i proučila Fatihu i na šehidskom mezarju Podborik, gdje je ukopano više od 150 poginulih boraca, i koje bi u dogledno vrijeme trebalo biti prikladno uređeno posebnim projektom maglajskih vlasti i boračkih udruženja.

Upriličen je obilazak četiri boračke porodice, kojima su uručeni prigodni pokloni, a među njima i posjeta teško oboljelom demobilisanom borcu  Elvedin Šahbaz (1976), koji živi u skromnoj kući sa suprugom i dvoje djece. Elvedin je u redove Armije BiH stupio dobrovoljno, kao maloljetna osoba, svjesno lažirajući godinu rođenja, a nakon što mu je među maglajskim braniocima poginuo otac 1992. godine.

Iz Saveza RVI ZDK najavljuju za sutra organizovan obilazak mezara rahmetli Alije Izetbegovića na Kovačima i spomen sobe prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, a centralna svečanost ove godine biće upriličena u subotu u Maglaju, 01. decembra, na dan kada je na osnovu odluke Komandanta štaba Vrhovne komande BiH Sefera Halilovića osnovan Treći korpus ARBiH.

Prigodni programi planirani su na centralnom spomen- obilježju Park ljiljana i u Domu kulture. (S.Gluhić)