U postupcima javnih nabavki najveći kriminal, a nema optužnica

Iako je javna tajna da je u postupcima javnih nabavki najveći kriminal, što je u određenoj mjeri utvrđeno i nedavnom revizijom učinka, Tužilaštvo BiH godinama unazad nije podiglo nijednu optužnicu zbog kršenja zakona prilikom sprovođenja tendera.

“Optužnica u postupcima javih nabavki nema, a zloupotreba ima ogroman broj. Imali smo nekoliko afera gdje je bilo nekoliko ispitivanja za tu korupciju i o tome se zna, ali zbog čega se to ne privede kraju, to je pitanje. Najveći problem je, rekao bih, politička volja. Zakonski osnov postoji, nije bog zna kakav, ali se može raditi”, rekao je za “Nezavisne” Igor Vukajlović iz Udruženja građana “Tender”.

Ono što je sigurno jeste da u posljednjih nekoliko godina nije bilo nijedne optužnice u postupcima javnih nabavki i pitanje je da li je Tužilaštvo BiH ikada podiglo ijednu optužnicu. Nezvanične informacije govore da nije, a i pored toga iz Tužilaštva BiH nedavno je saopšteno da je Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, zajedno sa tužiocima iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, održala sastanak sa zvaničnicima SIPA i Agencije za javne nabavke.

“Centralne teme sastanka odnosile su se na uočene zloupotrebe u procesima javnih nabavki na nivou BiH, kao i zajedničke aktivnosti u otkrivanju i procesuiranju koruptivnih krivičnih djela u procesima javnih nabavki na nivou BiH”, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH, na kojem je ragovarano o nacrtu protokola o saradnji koji bi trebalo da ubrza komunikaciju i saradnju između institucija.

Vukajlović naglašava i to da pojedinci već godinama unazad upozoravaju na zloupotrebe, ali da se ništa ne dešava. I posljednji izvještaj revizora na temu “Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH” pokazao je da je na nivou devet revidiranih institucija u više od 85 odsto ispitanih ugovora došlo do odstupanja od Zakona o javnim nabavkama.

“U 18 od 64 revidirana ugovora, čija vrijednost prelazi pet miliona KM, nisu ispoštovane sve ugovorene obaveze od strane dobavljača ili se nisu mogle utvrditi sve činjenice u vezi s realizacijom ugovora”, naveli su revizori.

Posljednji, ujedno i jedan od rijetkih slučajeva pokrenutih po pitanju malverzacija na tenderima je onaj kada je firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, a iza koje stoji Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, od javne firme “Putevi RS”, krajnje sumnjivim odlukama Kancelarije za razmatranje žalbi, naplatio oko miliona KM. Kasnije, Dragan Vukajlović, tadašnji član Komisije za razmatranje žalbi (KRŽ), u istrazi Tužilaštva BiH priznao je da je primio mito od 40.000 KM, međutim ni to nije bilo dovoljno da pravosuđe BiH, prije svega Tužilaštvo BiH, procesuira ove zloupotrebe, a optužnice u ovom slučaju još uvijek nema. Zvanično objašnjenje je da se čeka KRŽ da odredi visinu štete i to je tek nedavno urađeno.

“Određena je visina štete, ali nikome nije jasno na osnovu čega i kojih parametara. I vjerovatno taj nalaz opet neće biti dovoljan za podizanje optužnice”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Inače, “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva podigao je tendersku dokumentaciju za posao vrijedan oko 35 miliona KM, ali nikada nije dostavio ponudu za njega. U kasnijim postupcima i na osnovu sumnjivih odluka KRŽ “Elektrounion” je dobio nadoknadu štete od 3,5  miliona KM.

Nezavisne novine