BiH je najbolja u regionu po uređenom tržištu halala

BiH je najbolja u regionu po uređenom tržištu halala, stoga u halalu leži njena šansa, rečeno je danas u Sarajevu u okviru Panel “Standardizacija i certifikacija halal kvaliteta”, koji je održan u okviru Sarajevo Halal Fair.

U okviru panela govorilo se i o tome šta je Halal standardizacija i certifikacija,akreditacija, šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata.

Moderator Panela Amir Sakić, direktor Media centra IZBiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH.

Panelista muftija Osman ef. Kozlić naglasio je da je pojam halala nastao na temeljima vjerskog učenja.

Naveo je kako je teško govoriti o tome šta je halal, a šta nije, o tome može odlučivati samo specijalizirana institucija, nikako pojedinac.

Predsjednik Halal akademije Malezije YBhg Dato Suhbi Dzyuddin govorio je o važnosti edukacije u  halal ekosistemu.

Istaknuo je kako je povjerenje u kvalitet proizvoda, veoma bitan element edukacije onih koji vode biznise u okviru halal industrije.

Rečeno je kako je Bosna i Hercegovina također međunarodni pionir u industriji halala, a 2007. godine je razvijen prvi halal standard. Upravo iz svih ovih razloga naša šansa je još veća, samo moramo otključati naše potencijale, a  kako je kazao Zafarjon Khotamov, Viši stručnjak za operativne poslove Islamske Razvojne Banke (IsDB) ti potencijali su u privatnom sektoru, odnosno malim i srednjim firmama.

Mohd Asri bin Abdullah, Direktor ureda za Islamski razvoj Malezije koja razvija standarde i bavi se poslovima certifikacije halala je kazao kako u Maleziji postoji 15 standarda, a sedam se koristi u certifikaciji od strane Vlade.

Također naveo je kako razvijaju još dva standarda. Prvi je vezan za medicinske naprave, a drugi za obuku halal profesionalaca.

İhsan ÖVÜT, generalni sektretar Instituta za standarde i mjerenja islamskih zemalja ( SMIIC), kazao je da bi sve zemlje trebale imati slične sisteme standardizacije.

“Standardi nisu nacionalni dokumenti već trebaju služiti čovječanstvu. Toga trebamo biti svjesni kada postavljamo standard, jer je unificirana standardizacija pretpostavka kvalitetne infrastrukture globalne halal industrije”, dodao je ÖVÜT.

Biljana Baljaj, viša saradnica u Institutu za standardizaciju BiH rekla je da je naša zemlja pozicionirana kao kapija za trgovinu halal proizvodima i da je postala regionalno sjedište halal proizvoda.

Prezentaciju o tome kako iskoristiti potencijale halal industrije predstavio je viši stručnjak za operativne poslove Islamske razvojne Banke (IsDB) Zafarjon Khotamov.

“Sistem akreditacije će dovesti do unifikacije standarda ili će tržište kolabirati”, istaknuo je Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.
SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

(Akta.ba)