Zadovoljavajući rezultati upisa studenata na UNZE

Univerzitet u Zenici spreman je za početak nove akademske godine, početkom oktobra, u pogledu kadrovskih, prostornih i materijalnih pretpostavki, potvrdio je prof.dr. Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Istina, manjih problema imaju Politehnički i Medicinski fakultet, koji su, uslovno rečeno u podstanarskom statusu, ukazao je Hašić.

Kroz dva konkursa na zenički univerzitet ove godine je upisano oko 900 redovnih studenata što je skoro 100 posto u odnosu na plan  i za oko 3 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Možemo biti relativno zadovoljni,obzirom na neke okolnosti,prije svega manji broj srednjoškolaca i trend odlaska mladih,kazao je Hašić.Veći interes iskazan je za Medicinski fakultet te za Politehnički fakultet,na kojem je uveden novi odsjeka,softverski inženjering.

S druge strane,manji odziv u odnosu na ponuđena mjesta,bilježe se na nekim odsjecima na Metalurško-tehološkom i Mašinskom fakultetu.

Prema njegovim riječima,ukupan broj ponuđenih slobodnih mjesta bio je 1.480,ali ova statistika u odnosu na broj upisanih može biti varljiva jer je evidentan manji interes za upis redovnih samofinansirajućih i vanrednih studenata.

To opet govori da se ponekad i loše planira upisna politika čemu treba posvetiti više pažnje ubuduće,smatra Hašić. (Š.B.)