Preko 400 planinara učestvovalo na 20. Zeničkoj transferzali

Danas je održana 20. jubilarna Zenička transferzala, koju organizuje Planinarsko društvo „Željezara „Zenica. Nekoliko stotina planinara jutros je iz Zenice krenulo na put od 22 kilometra.

Ova mainfestacija postoji od 80-tih godina prošlog vijeka pod nazivom ” Zenička transferzala “, a koja je bila duga 157 km i trajala je četiri dana. Nakon rata, zbog finansijskih sredstava, transferzala je jednodnevna u dužini od oko 22 kilometra. Ova planinarska manifestacija je poznata po tome što je to najmasovnija planinarska manifestacija poslije Sleta planinara  FBiH, gdje se okupe i učestvuju planinarska drustva iz BiH, kao i iz regiona, tako da je manifestacija postala i međunarodnog karaktera.

Na ovom pohodu učestvuje oko 400 planinara iz 12 planinarskih društava iz Federacije BiH, a imamo i goste iz tri planinarska društva iz Hrvatske. Za sve naše učesnike pripremili smo bogat kulturno – umjetnički program, a lijep je i sunčan dan, tako da smo uživali u zajedničkom druženju, kazao je Enver Beganović, predsjednik Planinarskog društva „Željezara“ Zenica. Planinari su krenuli jutros ispred zapadne tribine stadiona Bilino polje, odakle su autobusima otišli do sela Sebuje , zatim pješice do planinarskog doma na Smetovima. Organizatori su za najbrže učesnike pripremili i prigodne nagrade, a organizovan je i kulturno – umjetnički program.(B.D.)