Sistem za prijavu boravka stranaca “e-stranac” pokazao se kao pun pogodak

foto: Ilustracija

Rezultati primjene online sistema za prijavu boravka stranaca “e-stranac”, u manje od tri mjeseca otkako je uspostavljen, više su nego pozitivni, ističu iz Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Prema podacima ove institucije, od sredine juna do danas više od 200 pravnih i fizičkih osoba u BiH, koje pružaju usluge smještaja strancima, preuzelo je korisničke podatke sa ciljem registracije u sistemu i prijavu boravka stranaca vrše putem web stranice www.estranac.ba, a broj korisnika, kao i prijavljenih stranaca, svakim danom je sve veći.

Iz Službe za poslove sa strancima napominju da korištenje ovog sistema osigurava značajnu uštedu sredstava, ali i vremena za obveznike prijave, a ujedno utiče i na povećanje ukupnog stepena sigurnosti u BiH.

Svi hotelijeri, vlasnici hostela, apartmana ili drugih objekata koji pružaju usluge smještaja strancima u BiH,  mogu se prijaviti Službi za poslove sa strancima, kako bi počeli koristiti ovaj sistem. Potrebno je samo da se jave u terenske centre Službe, gdje će dobiti svoje korisničke podatke za upotrebu sistema „e stranac“ i na taj način prijavu boravka stranaca obavljati iz svojih objekata, praktično u realnom vremenu.

Jedan od korisnika sistema je i Hotel “Grand”iz Sarajeva. Direktorica Enida Zejnilović  naglašava da su veoma zadovoljni sa aplikacijom “e-stranac” koja im u značajnoj mjeri olakšava ispunjavanje zakonske obaveze prijave stranaca.

“Dosada je prijavljivanje stranaca koji borave u našem hotelu funkcionisalo na posredan način, u smislu da smo manuelno popunjavali potrebne obrasce i onda ih dostavljali Službi za poslove sa strancima. Sada to radimo putem online aplikacije i zaista nam je ispunjavanje ove zakonske obaveze u velikoj mjeri olakšano. Ovakav sistem predstavlja značajan iskorak i pozivam sve ostale koji su dužni izvršiti prijavu boravka stranaca da i sami počnu koristiti “e-stranac”, rekla je Zejnilović.

Ona posebno naglašava činjenicu kako ovaj sistem omogućava korištenje i takozvanih čitača pasoša, što znači da se samo skeniranjem putnih isprava može izvršiti popuna svih podataka u sistem, što ubrzava i olakšava prijavu boravka. Na ovaj način značajno se ubrzava postupak registracije stranaca, što je naročito bitno u većim smještajnim objektima gdje dolazi veliki broj stranih gostiju, poput hotela “Grand”.

Sistem za online prijavu boravka stranaca razvijen je u sklopu projekta „Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH”, koji je finansiran sredstvima Vlade Švicarske Konfederacije, a realiziran u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove za strancima, te Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva.

Sistem “e-stranac” u velikoj mjeri je unaprijedio kapacitete Službe za poslove sa strancima BiH, koja je stvarno nadležni organ za provođenje Zakona o strancima BiH, u domenu kontrole prijave boravka stranaca. Ovaj sistem značajno je povećao i sigurnosni aspekt prijave boravka stranaca u BiH, te u budućnosti može poslužiti za daljnji razvoj turističkog sektora i rast naplate javnih prihoda.

(FENA)