Održana šesta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je šesta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je predsjedavao Miralem Galijašević predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Na sjednici je u skladu sa usvojenim dnevnim redom razmatrana Informacija o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu i Izvještaj o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za 2017. godinu.

Nakon razmatranja predmetne Informacije, ista je jednoglasno podržana od strane socijalnih partnera uz zaključak da je nužno u što skorije vrijeme započeti sa reformom sadašnjeg sistema organizacije Službi za zapošljavanje, na način da u fokusu rada Službi bude aktivna uloga u posredovanju u zapošljavanju, a da se pravo na zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba izuzme iz nadležnosti Službi za zapošljavanje.

Socijalni partneri su na simboličan način obilježili 20.februar-Svjestki dan socijalne pravde koji se obilježava s ciljem podsjećanja na potrebu osiguranja dostojanstvenog rada, pravične naknade za rad, zaštite posebno osjetljivih socijalnih kategorija, kao i borbe protiv siromaštva i podizanja općeg standarda života.

Nakon razmatranja Izvještaja o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za 2017. godinu, isti je jednoglasno usvojen, a rad Vijeća ocijenjen dobrim, uz jednoglasan stav da ovakav oblik socijalnog dijaloga treba razvijati u narednom periodu.

Press služba ZDK