U ZDK neće biti profesionalizacije i ‘bijelog hljeba’

Nakon višesatne rasprave danas je u nastavku 54. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno podržan Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u ovom kantonu. No, prije glasanja vođena je višesatna rasprava o brojnim amandanima, pri čemu je njih 15-tak prihvaćeno i postali su sastavni dio Zakona. Suština je da u ZDK neće biti profesionalizacije i bijelog hljeba.

Zeničko-dobojski kanton će po prvi puta od 2010. godine zakonski urediti plaće i primanja zaposlenih u organima vlasti.

Predlagač Zakona je Ministarstvo za pravosuđe i upravu. Ministar Mirnes Bašić tvrdi da novi Zakon neće dodatno opteretiti budžet. U Centrima civilnih inicijativa, prema riječima projekt menadžera, Ivice Ćavara, zadovoljni su konačnim epilogom.

Zastupnica Amra Jupić predložila je inicijativu da se i u drugim kantonima kreiraju slična zakonska rješenja o ukidanju bijelog hljeba i profesionalizacije.

Aktivni učesnik u kreiranju Zakona o plaćama u organima vlasti bio je granski sindikat na nivou ZDK i Federacije BiH. Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH, pozdravio je donošenje ovog Zakona u ZDK.

Usvajanjem Zakona doći će umanjenja plaća državnih službenika, ali je namjera da Vlada ZDK drugim aktima vrednuje njihov rad. (Š.B.)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime