Počeli protesti u Sarajevu, više stotina radnika i bivših boraca pred Parlamentom FBiH

Jutros u 10 sati počeli su protesti nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata BiH i pripadnika boračkih organizacija pred gradom Parlamenta FBiH u Sarajevu, gdje bi se danas na vanrednoj sjednici trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o PIO-u, te izmjenama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o boračkim organizacijama.

Učesnici u protestima protive se predloženim riješenjima u novom Zakonu o PIO, poručujući da žele bolji socijalni dijalog, veću odgovornost vlasti prema radnicima, a prije svega pravednije izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zgradu Parlamenta FBiH osiguravaju jake policijske snage, a kako javljaju mediji, jednom od prisutnih boraca je pozlilo, te je vozilom Hitne pomoći odvezen na KCUS.

Osnovne zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH, u jučerašnjem saopštenju za javnost prenijela je njegova kantonalna organizacija u Zenici. Sindikat traži da se Prijedlog Zakona o PIO, koji je, kako ističe, apsolutno neprihvatljiv za radnike, buduće penzionere, uključujući i borce Armije RBiH i HVO-a, vrati u javnu raspravu.

S druge strane, Savez penzionera FBiH insistira na donošenju ovog zakona, poručujući da će ukoliko se to danas ne desi, na stotine hiljada penzionera izaći na ulice.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime