Ljekarska komora ZDK: Politika se umješala u zdravstveni sistem i napravila haos

Drugi stručni sastanak o Corona-virusu, kao biosigurnosnom problemu zdravstva u Zeničko-dobojskom kantonu, održan je sinoć u organizaciji kantonalne Ljekarske komore.

Ovom prilikom bilo je govora o praksama kod modela kontrole širenja infekcije u Zeničko-dobojskom kantonu, o terapijama u tretmanu Covid-a, kao i potrebi da se, u sistemu kontrole infekcije, zdravstveni sistem i zaposleni u zdravstvu adekvatno zaštite.

Predsjednik Ljekarske komore ZDK, dr Tarik Kapidžić, istakao je da nas na jesen očekuje drugi val pandemije, s kojom se treba boriti paralelno sa sezonskom gripom, a da se politika umiješala u zdravstveni sistem i napravila haos.

“Definitivno, nekompetentni ljudi su vodili krizne štabove na federalnom novou. Očito je da je popuštanje (mjera op.a.) bilo politički, a ne zdravstveno zasnovano. Izbaciti epimiologa iz kriznog štaba je nonsens. Ako premijer Federacije, Fadil Novalić, navlači masku onako kako ju je navlačio na televiziji, očito je da je nikad nije ni nosio. Imali smo i korona parti, dok je narod bio u izolaciji”, pojašnjava Kapidžić šta je mislio pod opaskom da se politika umiješala u sistem zdravstva i napravila haos.

“Bilo kakav sistem je bolji nego nikakav, ali ako samo jedan njegov dio zakaže, ode sve u đavola. I evo zato imamo to što imamo”, dodao je dr Kapidžić.

Predsjednik Kriznog zdravstvenog štaba, dr Adnan Jupić, još jednom je pohvalio, kako je rekao, većinu građana Zeničko-dobojskog kantona, koji su se savjesno pridržavali mjera zaštite i prevencije širenja korona-virusa.

Načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice, dr Ednan Drljević, ukazao je na potrebu da se stanovništvo i dalje pridržava propisanih mjera zaštite, posebno u sredstvima javnog prevoza, ukoliko želimo da se potpuno izborimo protiv infekcije koronavirusa. Istakao je da su zdravstveni radnici i cijeli sistem zdravstva u Zeničko-dobojskom kantonu obavili ogroman i kvalitetan posao, te da su, iako veoma iscrpljeni, i dalje na prvim linijama borbe protiv širenja koronavirusa.

“Virus se nije promijenio, promijenili su se ljudi”, pojasnio je dr Drljević zašto je povoljnija klinička slika bolesti kod novozaraženih pacijenata i manja je zaraznost virusa danas, u odnosu na period od prije pet mjeseci, kada je pandemija proglašena.

Sinoć je istaknuto da je sistem kontrole širenja koronavirusa u ZDK, u kojem su svi slučajevi klinički tretirani i izolovani, primjer za druge, te je istaknuto da su zdravstveni profesionalci s područja ZDK na usluzi svima kojima je potrebna pomoć i stručna podrška u borbi protiv koronavirusa.(Sanja S.)