U Zenici zaključno sa 31.05. nezaposleno 18.876 osoba

Shodno odluci o prekidu stanja nesreće u FBiH Javna ustanova Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona sa današnjim danom vraća se na stari režim rada.

Odluka Zavoda za zapošljavanje o obustavi rada sa strankama u svojim prostorijama,  zbog pandemije korona virusa, stavljena je van snage. U skladu s tim, sva redovna javljanja nezaposlenih osoba vrše se u periodu od 8 do 14 sati.

„Svi korisnici novčane naknade potrebno je da se jave u roku od 30 dana, dok se svi korisnici zdravstvenog osiguranja na teret Službe za zapošljavanje mogu javiti  u roku od 45 dana, odnosno do sredine jula“ navodi Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice koji apeluje na sve građane da ne stvaraju nepotrebne gužve jer, kako kaže, ima sasvim dovoljno vremena da se propuštena javljanja realizuju u navedenom roku.

Korisnici usluga Biroa rada potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje svojih prava mogu dostaviti isključivo u prostorije Službe.

 „Istakao bih da se ukida mogućnost prijave na evidenciju putem e-maila, faksa ili poštom već je potrebno dokumentaciju dostaviti do referenta. Za poslodavce stupa obaveza dostavljanja dokumentacije pravdanja po javnim pozivima za sufinansiranje zapošljavanja redovnim putem na protokol Biroa“ kazao je Burić.

Prema evidenciji Biroa rada na dan 31. maj broj nezaposlenih osoba na području Grada Zenice iznosio je 18.876 osoba, što je manje za 394 osobe u odnosu na 30. april. Najveći broj nezaposlenih osoba iznosio je na dan 12. maj kada je bilo 19. 324 osobe.

Korisnici usluga Zavoda za zapošljavanje dužni su da poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere zaštite kao i da nose zaštitnu masku i rukavice prilikom ulaska u zatvoren prostor kako bi zaštitili sebe i druge.(Irdina N.)