Penzioneri FBiH traže vanredno povećanje svih penzija

Nakon održanog Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, sudeći po riječima jednog od njegovih članova, Mustafe Trakića iz Zenice, problemi nastali pri isplati posljednje penzije usljed prelaska na trezorsko poslovanje, trebali bi biti riješeni. Uz ovo penzioneri Federacije tražili su i vanredno povećanje svih penzija osim maksimalne.

“Pri posljednjoj isplati penzija na prostoru Federacije BiH nisu uplaćena sredstva po osnovu kreditnih zaduženja, kao ni za članarine, a ovi problemi prevladani su na sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije  BiH, održanog u Sarajevu, kojem je prisustvovao i pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru trezora”, navodi Mustafa Trakić, član pomenutog Upravnog odbora, naglašavajući da je danas dat nalog za isplate članarina za udruženja penzionera, kao i za isplatu obustava rata na kredite.

Mustafa Trakić

“Uz ovo dobili smo čvrste garancije i uvjerenja da se ovi problemi više nikada neće ponoviti i da će od sada svakog petog u mjesecu, kada budu isplate penzija, biti isplaćene i ove obustave”, ističe Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Savez udruženja penzionera FBiH ovih dana tražio je od Federalne Vlade da ove godine dođe i do vanrednog povećanja svih penzija osim maksimalne i to za 10 posto, jer su se stekli uslovi u skladu sa novim Zakonom penzijsko invalidskog osiguranja.

“Četiri godine prije donošenja novog Zakona PIO nismo imali povećanje penzija niti za jedan posto, a obzirom da je stalno rastao bruto domaći proizvod i troškovi života, ovo redovno usklađivanje penzija, koje ide svakog 15. aprila, zadugo neće namiriti taj zaostatak”, pojašnajava Mustafa Trakić, navodeći da su njihovi zahtjevi zato opravdani i da ih je dosad podržao i Upravni odbor Zavoda PIO/MIO FBiH. (Vesna Jovanović)