Održana promocija knjige “Kulin, veliki ban Bosne”

U organizaciji Udruženja za zaštitu intelektualnih i kulturnih vrijednosti „Zenica“ u saradnji sa Forumom građana Zenice, sinoć je u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici održana promocija posthumno objavljene knjige „Kulin, veliki ban Bosne“ autora Saliha Jalimama.

Profesor Jalimam je jedno od najznačajnih imena bosansko-hercegovačke istoriografije, naročito kada se govori o oblasti srednjovijekovne istorije Bosne.

Za njegovog bliskog saradnika, Mirzu Džananovića, promocija knjige na neki način je profesionalni testament i oproštaj od profesionalne karijere profesora Saliha Jalimama. Nažalost, profesor nije doživio izdanje ove knjige jer je u međuvremenu preminuo. Ali, kaže Džananović, ostali su iza njega saradnici koji su odlučili da to kapitalno djelo bh. istoriografije prezentuju i daju na uvid javnosti.

„U pitanju je monografija posvećena jednom od najznačajnijih srednjovijekovnih vladara Bosne, Kulinu banu. Ovo je jedna vrlo specifična knjiga s obzirom da je to u principu biografija, kakvih nema puno u BiH.

Ipak, knjiga „Kulin, veliki ban Bosne“ nije samo bigrafija. Ovo je priča o Bosni u srednjovijekovnom periodu, ali zapravo na neki način afirmacija srednjovijekovne baštine u savremenom kontekstu“, riječi su promotora doc.dr.sc.Mirze Džananovića. (R.Šabanović)