Zenicatrans: Sindikat štiti direktora, NO optužuje Sindikat da obmanjuje javnost

„Povod za jučerašnji bunt je kulminacija nezadovoljstva radnika Zenicatransa, odlučnih u namjeri da spriječe smjenu aktuelnog direktora“, ističu u Sindikatu Zenicatransa.

Darmin Terzić se protivi privatizaciji Zenicatransa, koju predlaže Nadzorni odbor kao rješenje za pokriće nagomilanih dugova. Mišljenja je da se racionalizacijim poslovanja i podrškom Gradske uprave u rješavanju duga prema Poreznoj upravi, ovo preduzeće može dovesti na stabilne osnove.

„Smjena aktuelnog direktora bi dovela do konačnog cilja one struje koje rade na tome da se preduzeće ugasi“, uvjeren je predsjednik Sindikata Zenicatransa, Husein Sarvan.

Nadzorni odbor jučer ipak nije donio odluku o smjeni, Sindikat smatra, zbog pritiska radnika i javnosti.

Iz Nadzornog odbora danas su saopštili da smjena direktora nije bila na dnevnom redu jučerašnje sjednice, nego izvještaj o poslovanju i radu Uprave Zenicatransa, do 30. avgusta 2019. Tvrde da Sindikat obmanjuje javnost izjavama o navodnim milionskim štetama nanesenim ovom preduzeću, te da se Zenicatrans želi destabilizovati iznošenjem neistinitih informacija.

Između ostalog, na jučerašnjoj sjednici, Nadzorni odbor je Upravi Zenicatransa dao rok od mjesec dana za usklađivanje svih normativnih akata sa važećim zakonskim propisima, a direktoru zadatak da sačini plan poslovanja za 2020. godinu, u kojem će predvidjeti povećanje plaća zaposlenim za 20%, čime se provode aktivnosti na usklađenosti plaća sa prosječnim plaćama u Federaciji BiH.

Ukupan dug Zenicatransa, zajedno sa obavezama prema dobavljačima i radnicima i sa uračunatim kamatama, procjenjuje se na oko sedam miliona KM. Prema Poreskoj upravi, Preduzeće duguje 3.650.000 KM.(Sanja Stević)