Arheološka iskopavanja u Gradišću i Kopilu dokazuju drevnu prošlost zeničkog kraja

Muzej grada Zenice u saradnji sa Akademijom nauka iz Beča, organizuje arheološka iskopavanja na dva lokaliteta u Zenici. Dvanaest arheologa iz Bosne i Hercegovine i Austrije protekle tri sedmice pokušavaju pronaći nove dokaze o drevnoj prošlosti ovog prostora.

Po prvi put nakon 1980. godine, nastavljena su ozbiljna arheološka istraživanja na lokalitetima Gradišća i Kopila koja su se već ranije pokazala validnim. Doktor Mario Gavranović, zamjenik direktora Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Akademije nauka iz Beča, kaže kako su prve sedmice istraživali grobnice iz brončanog doba u Gradišću. Tamo smo, kaže on došli do nekih novih saznanja koja nisu bila poznata u naučnoj javnosti.

“Istraživali smo grobnice iz brončanog doba koje uopće nisu bile poznate u srednjoj Bosni. Tamo smo imali sreću da iskopavamo dva tumula gdje smo pronašli ljudske ostake i keramiku, dakle definitovno dokaze o aktivnostima u brončanom dobu”, kazao je Gavranović.

Lokalitet Kopilo pruža mnogo više izazova arheolozima, jer se ovdje radi o drevnom naselju.

“Već smo u prvih par dana došli do dokaza da je na ovom lokalitetu došlo do naseljavanja između četvrtog i drugog stoljeća prije nove ere. To se do sada nije znalo, pretpostavljalo se da se ovdje živjelo između 12. i 8. stoljeća p.n.e. Našli smo jednu brončanu fibulu i dosta keramike koji potvrđuju naše zaključke”, ističe prof. dr. Mario Gavranović.

Na Kopilu su otkriveni i tragovi puta, te nekoliko ostataka kuća. Arheološki radovi trajat će do kraja ove sedmice. Sve što bude pronađeno biće u vlasništvu Muzeja grada Zenice. Institut OREA i Akademija nauka iz Beča, zadržavaju pravo na naučnu studiju i stručni rad, koji će dati novo svjetlo na do sada poznatu drevnu istoriju, zeničkog kraja. (Danko Travar)