Demokratska fronta ipak kreće u pregovore o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH

Predsjedništvo Demokratske fronte danas je usvojilo osam zaključaka koje je predložila radna grupa DF-a, a koju su činili Zlatko Miletić, Ekrem Prošić, Dženan Đonlagić, Milan Dunović, Alma Kratina i Mahir Mešalić.

Na ovaj način DF je praktično trasirao put za početak pregovora sa SDA i HDZ-om, a koji će zasigurno činiti vlast na nivou entiteta Federacija BiH. Što se tiče državnog nivoa, predsjednik DF-a Željko Komšić pored Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića morat će sjesti i za pregovarački stol s Miloradom Dodikom s obzirom na to da je SNSD nezaobilazni faktor.

Donesenu odluku DF je pravdao najavljenim izmjenama izbornog zakonodavstva, evropskim i NATO integracijama, socioekonomskim reformama, sigurnosnim izazovima, infrastrukturnim projektima i borbom protiv korupcije. Zaključke radne grupe DF-a, a koje je usvojilo stranačko rukovodstvo, možete pročitati ovdje.

Podsjećamo, još od parlamentarnih izbora DF se dvoumio o tome da li će krenuti u pregovore sa SDA o formiranju vlasti na nivou institucija BiH i entiteta FBiH. Isprva je predsjednik DF-a Željko Komšić tvrdio kako njegova stranka nema kapacitete da učestvuje u vlasti.

“Mi kao stranka nismo dobili dovoljno povjerenje ljudi da učestvujemo aktivno u tom procesu. Uz rezultat koji imamo mi se držimo po strani. Da DF sada ulazi u te priče bilo bi ružno i izrugivanje demokratije”, rekao je Komšić 12. oktobra 2018. godine.

Nekoliko mjeseci poslije lider DF-a promijenio je mišljenje te došao do zaključka kako njegova tri zastupnika (od 42 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH) i deset (od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH) mogu izvesti BiH na evropske tračnice, dovesti do napretka na putu ka NATO-u, kao i generalno poboljšanja života bh. državljana.

izvor: Klix.ba