U Gradskoj upravi razgovarano o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje

U velikoj sali Grada Zenica održan je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja s područja grada Zenice na temu Programa mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini.

Na sastanku je ponovljeno kako je cilj Gradske uprave odgovoriti stvarnim potrebama poljoprivrednih proizvođača i podsticati što veći broj poljoprivrednih oblasti.

Služba za privredu i upravljanje razvojem predstavila je poljoprivrednim proizvođačima planirani iznos sredstava za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i oblasti za koje se predviđaju podsticaji u ukupnom iznosu od 650.000 KM.

Tokom sastanka razmotreni su prijedlozi poljoprivrednih proizvođača koji su se uglavnom odnosili na kriterije za dodjelu podsticaja u oblasti proizvodnje mlijeka, obnove stada u ovčarstvu i kozarstvu te pčelarstvo.

Također, učesnici sastanka su se osvrnuli na visinu sredstava planiranih za podsticaj jagodičastog voća.

Želimo zajedno s vama izabrati najbolji koncept za podsticaj razvoja poljoprivrede. Nemamo namjeru iz programa dodjele sredstava isključiti male proizvođače, ali intencija je da podstičemo razvoj, a to znači širenje poljoprivredne proizvodnje i izbor perspektivnih oblasti“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dodavši: “U protekloj godini Grad Zenica je proizvođačima malina isplatio 312.152 KM što je najveći iznos isplaćen u cijeloj državi. Međutim, vidjeli ste prema stanju na tržištu da proizvodnja malina nema budućnost. Ove godine smo za podsticaj proizvodnji jagodičatog voća predvidjeli sredstva u iznosu od 162.000 KM“.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača upoznati su i o mogućnosti da mogu aplicirati za sredstva namijenjena finansiranju projekata nevladinih organizacija.